Είναι απαραίτητο να έχω όχημα στη Νάξο για να γυρίζω το νησί;

Νάξος: Είναι απαραίτητο το όχημα για την μετακίνηση στο νησί;

Η Νάξος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων τουριστών. Όποιος βρεθεί εκεί, συνειδητοποιεί γρήγορα τι είναι αυτό που κάνει την Νάξο τόσο ξεχωριστή. Από την μία, έχει το βουνό με τα γραφικά ορεινά χωριά, την μακρόχρονη ιστορία με τα αμέτρητα αρχαιολογικά μνημεία και από την άλλη, όμορφες, καθαρές παραλίες και νυχτερινή ζωή. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, γι΄αυτό, εάν θέλετε να δείτε όλες τις ομορφιές της, είναι απαραίτητο το μεταφορικό μέσο.

Πώς θα φτάσετε στην Νάξο

 • Αν μένετε στην Αθήνα, υπάρχουν δύο τρόποι για να πάτε στο νησί. Ο πρώτος τρόπος είναι αεροπορικώς από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και η πτήση διαρκεί περίπου σαράντα λεπτά ενώ ο δεύτερος με πλοίο. Μπορείτε να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς προς την Νάξο:
 • είτε από το λιμάνι του Πειραιά με το ταξίδι να διαρκεί από 3 μέχρι 6,5 ώρες περίπου,
 • είτε από το λιμάνι της Ραφήνας με διάρκεια ταξιδιού τις 4,5 ώρες,
 • είτε από το λιμάνι του Λαύριου με μεγαλύτερη, όμως, διάρκεια ταξιδιού (σχεδόν 8,5 ώρες).

Μόλις κατεβείτε στο λιμάνι του νησιού, επιλέξτε ένα από τα Naction – ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για να περιηγηθείτε στα ορεινά χωριά της Νάξου μα και στις παραλίες της. Το οδικό δίκτυο της είναι αρκετά καλό και τα περισσότερα διαδεδομένα χωριά και αξιοθέατα έχουν ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Ελάχιστοι χωματόδρομοι υπάρχουν σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, μα είναι στρωτοί και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για την οδήγησή σας.

Γιατί αξίζει να επισκεφτείτε την Νάξο

Το νησί σε σχήμα ρόμβου, βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και έχει εύφορο έδαφος χάρη των πολλών φυσικών πηγών άρδευσης που διαθέτει. Από τα αρχαία χρόνια, οι Ναξιώτες ήταν οικονομικά ανεξάρτητοι και αυτάρκεις εξαιτίας του πλήθους προϊόντων που παρήγαγε το κυκλαδίτικο νησί όπως διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, μέλι, φρούτα, λαχανικά κλπ. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει πως στην Νάξο γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος και πως στο ίδιο νησί έζησε ο Δίας, όταν ήταν παιδί.

Σήμερα η Νάξος έχει περίπου 25.000 κάτοικους που ζουν μόνιμα στο νησί. Οι λόγοι που αξίζει κάποιος ταξιδιώτης να πάει στην Νάξο είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

 • Για να απολαύσει την τοπική γαστρονομία: τυριά όπως γραβιέρα Νάξου, ξυνομυζήθρα, τοπικοί μεζέδες όπως το «σαλατούρι» που έχει βραστό σαλάχι με μαϊντανό, κρεμμύδι και λαδολέμονο κλπ. Ή το παραδοσιακό ποτό λικέρ κίτρο.
 • Γιατί αποτελεί μια οικονομική λύση για διακοπές το νησί,
 • Για να διασκεδάσει μέχρι πρωίας στα μπαράκια και τα club της Χώρας,
 • για να δει το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα, την γιγάντια μαρμάρινη πύλη,
 • για να κολυμπήσει στις μαγευτικές παραλίες,
 • για να γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία, με την επίσκεψή του στα δεκάδες μουσεία,
 • για να γνωρίσει κάποια από τα 41 χωριά του νησιού και
 • αποτελεί έναν οικονομικό προορισμό για διακοπές.

Σε ποια χωριά της Νάξου μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο

Με το όχημα που θα ενοικιάσετε ή με το δικό σας μεταφορικό μέσο, μη φύγετε από την Νάξο, αν δεν επισκεφτείτε τα εξής χωριά:

Απείρανθος

Είναι από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού και απέχει μόλις 32 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Έχει χτιστεί σε υψόμετρο 650 μέτρων και φημίζεται έντονα για τα κτηνοτροφικά προϊόντα που διαθέτει, το κρασί και το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων. Αυτό διαφέρει από τους υπόλοιπους Ναξιώτες και μοιάζει περισσότερο με την διάλεκτο των Κρητικών.

Φιλώτι

Θα το αναγνωρίσετε από το τεράστιο πλάτανο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί βρίσκονται και εστιατόρια όπου μπορείτε να φάτε καταπληκτικό κρέας κατσίκας ή αρνιού.

Χάλκη

Παλαιότερα, το γραφικό αυτό χωριό, ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Ονομάστηκε έτσι από τους τεχνίτες χαλκού που έμεναν εκεί. Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας και υπάρχουν πλήθος νεοκλασικών κτιρίων που έχουν ανακαινισθεί, βυζαντινές εκκλησίες και πύργοι.

Μουτσούνα

Βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Νάξου, 37 χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Παράλληλα αποτελεί φυσικό λιμάνι από το οποίο παλαιότερα μετέφεραν σμύριδα.

Απόλλωνας

36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά βρίσκεται και ο Απόλλωνας, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Νάξου.

Κόρωνος

Είναι, επίσης, από τα πιο δημοφιλή χωριά του νησιού καθώς προσφέρει πολλές επιλογές στους τουρίστες, όπως καταλύματα για διαμονή και ωραίες ταβέρνες για φαγητό.

Οι παραλίες της Νάξου

Αν διαθέτετε όχημα, μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι σε πολλές παραλίες του νησιού, όπως:

Του «Αγ. Προκόπιου»

που βρίσκεται περίπου δέκα λεπτά μακριά από την Χώρα και είναι μία από τις πιο γνωστές του νησιού. Πιστεύεται πως είναι η τρίτη καλύτερη παραλίας της χώρας.

Της «Αγίας Άννας»

σε απόσταση περίπου 15 λεπτά μακριά από το λιμάνι και η «Πλάκα» που είναι η συνέχεια της,

Του «Ορκού»

Η «Μικρή Βίγλα»

που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νάξου και αν την επιλέξετε, έχετε την δυνατότητα να διασκεδάσετε με kite surfing ή με wind surfing,

«Αγιασσός» κλπ.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν θέλετε να μετακινηθείτε σε όλη την Νάξο, είναι απαραίτητο το μεταφορικό μέσο. Αν δεν καταφέρετε να ενοικιάσετε κάποιο όχημα στο νησί, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα σας βοηθήσουν με τις μετακινήσεις σας.